Αλίκη Διπλαράκου,η ομορφότερη γυναίκα στην Ευρώπη

2021-02-06

Ήταν μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Έλενας Νικολέση και είχε καταγωγή από τη Μάνη.Στις 6 Φεβρουαρίου 1930, μόλις 18 ετών, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ομορφιάς στο Παρίσι όπου στέφθηκε πανηγυρικά Μις Ευρώπη. Οι Μανιάτες συγγενείς της είχαν αντίθετη άποψη, θεωρώντας ότι ήταν προσβλητικό για την τιμή της, αλλά η μελαχρινή Ελληνίδα καλλονή ακολούθησε τελικά το πεπρωμένο της. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που την είχε γνωρίσει στις Σπέτσες δηλώνει: «Η ανακήρυξις αύτη αποτελεί αναμφισβητήτως μιας ελληνική δόξαν, δια την οποίαν εκφράζω τη χαρά μου»Η «νέα Αφροδίτη της Μήλου», όπως την αποκαλούν πλέον, που είναι επιπλέον μορφωμένη και γλωσσομαθής- μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά-ταξιδεύει αργότερα τον ίδιο χρόνο στη Βραζιλία για τα καλλιστεία «Μις Υφήλιος», όπου τελικά αναδεικνύεται μόλις δεύτερη, μετά τη Μις Βραζιλία, Γιολάντα Περέιρα.Να πως περιγράφει την εμφάνισή της η «Βραδυνή» της 14ης Ιανουαρίου 1930: «...φοράει ένα γαλάζιο πενουάρ με μια γουνίτσα λευκή στο λαιμό που κυματίζει αρμονικά, σύμφωνα με τις κινήσεις του φειδίσιου κορμού, που όλο μαζί είναι ένα ποίημα. Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας. Τα δυο υπογάλανα μάτια της σπινθηροβολούν ασυνήθιστα, δείχνουν ένα πάθος ακαθόριστο, μια μελαγχολική διάθεση, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αισθηματικότητας.(...) Κι έπειτα τα λεπτότατα χείλη που υπομειδιούν διαρκώς, με μια ανείπωτη γλυκύτητα.(...) Λαιμός χυτός, χέρια λεπτά, μπράτσα τορνευτά, που λεπταίνουν όσο ανεβαίνουν και απολήγουν σε λεπτότατα δάκτυλα, όπως μια μελωδία που σβήνει. Και το φινάλε, τα μακριά υπόξανθα μαλλιά, που κυματίζουν πάνω στους ώμους».
 Η Αλίκη Διπλαράκου καλοπαντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη φορά στις 31 Οκτωβρίου 1932 με τον γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία Πολ - Λουίς Βεγιέρ, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί, τον Πολ Ανίκ (1933-1998). Ο δεύτερος γάμος της έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1945 με τον άγγλο σερ Τζον Ράσελ, απόγονο του 6ου Δούκα του Μπέντφορντ. Η ελληνίδα καλλονή, που έλαβε τον τίτλο της Λαίδης, απέκτησε μαζί του δύο παιδιά, την Τζορτζιάνα - Αλεξάνδρα (1947) και τον Αλεξάντερ Τσαρλς Τόμας (1950).
 

Η Αλίκη Διπλαράκου που έσπασε το άβατο του Αγίου Ορους!

Λίγα χρόνια μετά ο Τύπος της εποχής θα ασχοληθεί εκ νέου με την πανέμορφη Αλίκη κι αυτή τη φορά για ένα σκάνδαλο μεγατόνων που θα δημιουργήσει, το οποίο έχει παραδεχτεί μάλιστα και η ίδια σε επιστολή της προς τους Αγίου Πατέρες του Αγίου Όρους. Η Αλίκη Διπλαράκου θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καταφέρει να εισχωρήσει στην αθωνική πολιτεία χωρίς κανένας να καταλάβει το πραγματικό της φύλο. Όλα συνέβησαν ενώ βρισκόταν στη θαλαμηγό του πρώτου μνηστήρα της Γάλλου εφοπλιστή Μωράν, η οποία είχε αγκυροβολήσει στην Μονή Βατοπεδίου. Μετά από το "αμάρτημα" της αυτό η καλλονή αρρώστησε βαριά, και προκειμένου να απαλύνε τον πόνο της από το βάρος αυτό έστειλε επιστολή μετανοίας στην Ιερά Κοινότητα η οποία έχει δημοσιευτεί (ΑΡΧΙΜ. ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗ (†), ΤΟ ΑΒΑΤΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑ», τεύχος 38-39, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1990, σ. 59).

Η επιστολή που έστειλε η Αλίκη Διπλαράκου

"Σεβάσμιοι Πατέρες, σας εξομολογούμαι ολοψύχως το σφάλμα που διέπραξα τον περασμένον Μάϊον εις την Μονήν Βατοπαιδίου.

Έφθασα εκεί δια πλοίου του μνηστήρος μου κ. Μωράν, και συνέπεσε να είναι αγκυροβολημένα εκεί και τα θωρηκτά Λήμνος και Κιλκίς, οπότε ο πονηρός μοι ενέβαλε την σκέψην να ανέλθω εις την Μονήν καίτοι εγνώριζα, ότι απαγορεύετο.

Και δανεισθείσα ναυτικήν στολήν εισήλθον μετά του μνηστήρος μου και περιήλθον εκκλησίας και άλλα μέρη ως ναύτης, χωρίς να με γνωρίσει κανείς...

Έκτοτε Πατέρες μου έχασα την υγείαν μου και κατήντησα εδώ εις τα σανατόρια της Ελβετίας δια την σωτηρίαν μου, και δυστυχώς δεν βλέπω βελτίωσιν.

Εγνώρισα όμως και το πιστεύω ακράδαντα, ότι είναι τιμωρία εκ μέρους της Παναγίας προς την οποίαν ησέβησα, δεν έπρεπε εγώ μορφωμένη κοπέλα να κάμω αυτό που έκαμα, και μετανοώ, τώρα, παρακαλώντας την Παναγία μου να με συγχωρέσει.    https://youtu.be/rNJyadDn5LE   Η Αλίκη Διπλαράκου έφυγε έχοντας ολόγυρα την οικογένειά της και με τις αναμνήσεις μιας μεστής ζωής. Ηταν η πρώτη «ευγενής» Μις Ελλάς με διεθνείς, μάλιστα, δάφνες...

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε