Διάσημοι Μανιάτες και Λάκωνες (μέρος  Α) 

2021-12-07

ΚΟΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΣΟΠΕΗ.. Κυριακή Κορίνα Τσοπέη είναι Ελληνίδα ηθοποιός και νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς Μις Υφήλιος το 1964. Με τη νίκη της εκείνη, έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε τα εν λόγω καλλιστεία.«Θεά Αφροδίτη» τη χαρακτήριζαν τα μέσα εκείνης της εποχής, όταν της έβαζε στο κεφάλι το στέμμα της Σταρ Ελλάς η Τζένη Καρέζη. Και η Μανιάτισσα, στην καταγωγή, Κορίνα Τσοπέη τους επιβεβαίωσε αφού λίγο καιρό αργότερα στέφθηκε Μις Υφήλιος στο διαγωνισμό που έγινε στο Μαϊάμι της Φλόριντα το 1964

Αλίκη Βουγιουκλάκη (1933 - 1996) Η Αλίκη Σταματίνα Βουγιουκλάκη κόρη του Ιωάννη Βουγιουκλάκη και της Αιμιλίας Κουμουνδούρου, υπήρξε μια δημοφιλέστατη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής, στην Αθήνα. Αδελφός της ο σκηνοθέτης Τάκης Βουγιουκλάκης. Η οικογένειά της κατάγεται από το χωριό Λάγια της Μάνης. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ο πατέρας της δολοφονήθηκε απο τον ΕΛΑΣ και η μητέρα της ανέλαβε μόνη της να μεγαλώσει τα τρία παιδιά, την Αλίκη, τον Αντώνη και τον Τάκη Βουγιουκλάκη.

ΚΕΛΛΥ ΣΑΚΑΚΟΥ ..Γνωστή εκφωνήτρια των πρώτων εποχών της κρατικής τηλεόρασης αλλά και με συμμετοχές σε πάνελ μεσημβρινών εκπομπών στην ιδιωτική. Καταγωγή Μάνη

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΟΥ..Η ηθοποιός Αντιγόνη Κουλουκάκου είναι από τη Μάνη και είναι περήφανη για αυτό και μένει στο Μιλάνο. Όπως λέει αστειευόμενη ζει στο τρένο αφού πηγαινοέρχεται συνέχεια Μιλάνο-Ρώμη για auditions.
Στον χώρο της υποκριτικής προέκυψε τυχαία: «Έφυγα από την Αθήνα και πήγα στην Ιταλία να σπουδάσω νομική. Τα δύο πρώτα χρόνια έμεινα στην Πάρμα και σε μια βόλτα μου στο Μιλάνο σαν τουρίστρια είπα ότι θέλω να μείνω εδώ. Στο Μιλάνο ξεκίνησα να δουλεύω ως μοντέλο. Με ανακάλυψαν στο δρόμο, περπατούσα και με σταμάτησαν για να με ρωτήσουν αν ασχολούμαι με το modeling. Στην αρχή δεν έδωσα σημασία γιατί δεν ήμουν ωραίο κορίτσι, ήμουν ένα μελαχρινό αδύνατο κοριτσάκι».
«Η υποκριτική ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2005 που ήταν η τελευταία χρονιά που έκανα modeling. Είμαι στη Ρώμη και βλέπω την ανακοίνωση ότι γίνονται τρίμηνα εκπαιδευτικά στην υποκριτική και είπα γιατί όχι, δεν είχα κάτι καλύτερο να κάνω».
Η πρώτη δουλειά της Αντιγόνης ήταν το 2007 στη Λούφα και Παραλλαγή της NET που έκανε ένα πέρασμα σαν Σπανιόλα και η πρώτη της μεγάη δουλειά, όπως χαρακτηριστικά λέει, ήταν στο Αληθινοί Έρωτες του Βαγγέλη Σεΐτανίδη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ..Γεννήθηκε το 1923 στα Άλυκα Λακωνίας. Οι γονείς του ήταν πάμφτωχοι. Ο πατέρας του λιμενικός, μετέφερε συχνά την οικογένειά του από λιμάνι σε λιμάνι (Χανιά, Καλαμάτα, Χαλκίδα, Πειραιάς). Το οικογένειακό του περιβάλλον δεν είχε απολύτως καμιά σχέση με την Τέχνη κι είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς ο καλλιτέχνης από πολύ μικρός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική! Αρχικά του άρεσε η θάλασσα, που ως θέμα ζωγραφικής, τον απασχόλησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η Κατοχή τον βρήκε να σκιτσάρει για την Αντίσταση στην περιοχή του Πειραιά. Έτσι, έγινε γνωστός και επικηρύχτηκε. Με την Απελευθέρωση, μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών με έπαινο, απ' όπου αποφοίτησε το 1949.
Για να μπορέσει μετά να ζήσει, έκανε σκηνικά σε κινηματογραφικά στούντιο στην αρχή της δεκαετίας του '50, και φιλοτεχνούσε και τις αφίσες για τις ταινίες. Αυτό αποτέλεσε και την αιτία της ενασχόλησής του με την υποκριτική. Γοητευμένος απ' το σινεμά, αποφάσισε να φοιτήσει στη Σχολή Ροντήρη, απ' όπου πήρε και το πτυχίο του. Για μια δεκαετία ('54 - '64) έπαιξε πρώτους ρόλους σε 35 ταινίες, μερικές απ' τις οποίες είναι ξένες παραγωγές. Αντιπροσώπευσε τα ελληνικά χρώματα στις Κάννες με το «Τελευταίο Ψέμα» του Κακογιάννη. Καθιερώθηκε ως ο πιο κλασικός Ελληνας ζεν πρεμιέ με ρόλους στις πιο γνωστές ταινίες της εποχής, όπως «Ο Άνθρωπος Του Τρένου», «Εφιάλτης», «Εγκλημα Στο Κολωνάκι» κτλ. Απομακρύνθηκε απ' τα κινηματογραφικά δρώμενα μετά τα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν διαισθάνθηκε ότι τα πράγματα αλλάζουν για τον ελληνικό κινηματογράφο. Η δικτατορία έβαλε και τυπικά τη σφραγίδα της αποχώρησής του. https://oimaniateseinaipantou.blogspot.gr/.../blog-page...

Αλίκη Διπλαράκου
1912 - 1993
Αλίκη Διπλαράκου
673
1
Καλλονή του μεσοπολέμου και η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη». Με καταγωγή από τη Μάνη, γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1912 στην Αθήνα. Ήταν μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Έλενας Νικολέση. Το πραγματικό επίθετο του πατέρα της ήταν Βαβούλης, αλλά για οικογενειακούς λόγους υιοθέτησε το επίθετο της μητέρας του.
Η Αλίκη Διπλαράκου μάλλον κατά τύχη βρέθηκε υποψήφια στα καλλιστεία του 1930, που εκείνα τα δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα τύγχαναν μεγάλης επισημότητας και τα διοργάνωνε η Ένωση Συντακτών. Ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο απόγευμα του Γενάρη κι ενώ παρακολουθούσε με την οικογένειά της τον διαγωνισμό στο θέατρο «Ολύμπια», άκουσε ξαφνικά το όνομά της από ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, που την κάλεσε στη σκηνή για να διαγωνισθεί. Κάποιος γνωστός της την είχε δηλώσει χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.
Όπως δήλωσε αργότερα στους Τάιμς του Λονδίνου, όταν προσπάθησε να αρνηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Ζαΐμης, που παρευρισκόταν στην εκδήλωση, της είπε ότι η συμμετοχή της στον διαγωνισμό ήταν εθνική υπόθεση. Η δεκαοκτάχρονη Αλίκη κέρδισε τον τίτλο της «Μις Ελλάς», αν και είχε ισχυρό ανταγωνισμό από τη θεσσαλονικιά Ρωξάνη Στεργίου, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Η βασίλισσα της ομορφιάς ήταν καστανή, μεγαλομάτα, με χείλη λεπτά και καλογραμμένα, ύψος 1,68 και αδύνατη για τα μέτρα της εποχής.
Να πως περιγράφει την εμφάνισή της η «Βραδυνή» της 14ης Ιανουαρίου 1930: «...φοράει ένα γαλάζιο πενουάρ με μια γουνίτσα λευκή στο λαιμό που κυματίζει αρμονικά, σύμφωνα με τις κινήσεις του φειδίσιου κορμού, που όλο μαζί είναι ένα ποίημα. Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας. Τα δυο υπογάλανα μάτια της σπινθηροβολούν ασυνήθιστα, δείχνουν ένα πάθος ακαθόριστο, μια μελαγχολική διάθεση, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αισθηματικότητας.(...) Κι έπειτα τα λεπτότατα χείλη που υπομειδιούν διαρκώς, με μια ανείπωτη γλυκύτητα.(...) Λαιμός χυτός, χέρια λεπτά, μπράτσα τορνευτά, που λεπταίνουν όσο ανεβαίνουν και απολήγουν σε λεπτότατα δάκτυλα, όπως μια μελωδία που σβήνει. Και το φινάλε, τα μακριά υπόξανθα μαλλιά, που κυματίζουν πάνω στους ώμους».
Στις 6 Φεβρουαρίου 1930 η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσώπησε τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που έγινε στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδείχθηκε η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.
Η «Καθημερινή» της επομένης ανάγει τη νίκη της σε εθνικό θρίαμβο: «...Ολόκληρος η ελληνική παροικία των Παρισίων πανηγυρίζει από της χθες τον ωραίον θρίαμβον της ελληνικής καλλονής. Η εκλογή της ελληνίδος υποψηφίας ως «Μις Ευρώπη» αποτελεί το θέμα όλων των συζητήσεων, ιδίως μεταξύ των καλλιτεχνικών κύκλων, οι οποίοι αποδίδουν εις την θριαμβευτικήν νίκην της «Μις Ευρώπη» την σημασίαν αισθητικού γεγονότος, συμβολίζοντος την επάνοδον της συγχρόνου τέχνης εις τα αιώνια και άφθαστα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής παραδόσεως. Γενικώς τονίζεται ότι η χθεσινή νίκη της ωραίας Ελληνίδας αποτελεί δια την Ελλάδα, την ωραιοτέραν διαφήμισιν και πανηγυρικήν αναγνώρισιν της ελληνικής ευγενίας και συγχρόνως την λαπροτέραν εισαγωγήν εις τας προσεχείς εορτάς της Εθνικής εκατονταερτηρίδος...»
Και συνεχίζει το άρθρο, που δεν φείδεται υπερθετικών χαρακτηρισμών για την ωραία Αλίκη: «...Η Αλίκη είναι ο τέλειος τύπος μιας θρυλικής θεάς. Η κορμοστασιά της είναι συγχρόνως αθλητική και χαρίεσσα. Είναι υψηλή με μακράν καστανήν κόμη, με καθαρόν μελαχροινόν χρώμα, με μάτια καστανόμαυρα... Αναμφισβήτως η εκλεγείσα «Μις Ευρώπη» είνε ο κλασικός Ελληνικός τύπος, και η νίκη της, της οποίας ήτο αξία, της επιδαψίλευσε τα ομόθυμα χειροκροτήματα και της ελλανοδίκου επιτροπής και όλων των παρισταμένων... Η νικήσασα εις τα Ευρωπαϊκά καλλιστεία Ελληνίς συνενώνει τας λαμπράς και σοβαράς εκείνας ωραιότητας αι οποίαι την κάμνουν ένα ζωντανόν άγαλμα ελθόν θα έλεγέ τις εις τον κόσμον δια να αναστήση τον αιώνα του Φειδίου... Η δις Διπλαράκου συνδυάζει μόρφωσιν, ευφυϊαν και ωραιότητα, προ πάντων θεσπεσίαν ωραιότητα».
Η επιτυχία της πανηγυρίστηκε δεόντως και στην Αθήνα. Χιλιάδες κόσμου συνωστίσθηκαν στην οδό Ερμού στις 9 Ιουνίου για να την επευφημήσουν και να τη θαυμάσουν από κοντά. Επόμενος σταθμός για την ωραία Αλίκη το Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου έλαβε μέρος στις 13 Οκτωβρίου 1930 στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος». Τα πήγε πολύ καλά και αναδείχθηκε δεύτερη μετά τη «Μις Βραζιλία» Γιολάντα Περέιρα, που κατέκτησε τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας του κόσμου. Στη συνέχεια, αφού δοκίμασε την τύχη της για λίγο στο θέατρο, περιόδευσε στις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι όμορφες δεν είναι έξυπνες. Μιλούσε, άλλωστε, με ευφράδεια Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Τη δεκαετία του '30 έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο, όταν ντυμένη άνδρας παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους για να γνωρίσει την απαγορευμένη για τις γυναίκες Αθωνική Πολιτεία.
Η Αλίκη Διπλαράκου καλοπαντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη φορά στις 31 Οκτωβρίου 1932 με τον γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία Πολ - Λουίς Βεγιέρ, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί, τον Πολ Ανίκ (1933-1998). Ο δεύτερος γάμος της έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1945 με τον άγγλο σερ Τζον Ράσελ, απόγονο του 6ου Δούκα του Μπέντφορντ. Η ελληνίδα καλλονή, που έλαβε τον τίτλο της Λαίδης, απέκτησε μαζί του δύο παιδιά, την Τζορτζιάνα - Αλεξάνδρα (1947) και τον Αλεξάντερ Τσαρλς Τόμας (1950).
Η Αλίκη Διπλαράκου έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου 2002.
https://www.sansimera.gr/biographies/263

Θόδωρος Κατσαφάδος Γεννήθηκε στη Μάνη στο χωριό ΛΑΚΚΟΣ και είναι απόφοιτος της Σχολής Θεάτρου Βεάκη. Ξεκίνησε στο Θέατρο Ριάλτο με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη το 1973, και μετά στον Θίασο Χατζίσκου-Νικηφοράκη, Τζ. Γκόλντμαν «Το λιοντάρι το χειμώνα», Σπ. Μελά «Παπαφλέσσας», Θέατρο Κρήτης (1976-1980), Β. Κορνάρου «Ερωτόκριτος», Μ. Α. Φώσκολου «Φορτουνάτος», Γρ. Ξενόπουλου «Φοιτηταί», Δ. Καγιά «Τοπικός Παράγων», Δ. Κορομηλά «Η τύχη της Μαρούλας», Γ. Χορτάτζη «Κατσούρμπος».
Την περίοδο 1980-1982 κοντά στο Μάνο Κατράκη, Χ. Λέοναρντ «Ντα». Από το 1982 μέχρι το 2008 είναι βασικό στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου κι έπαιξε στα έργα: Αριστοφάνη «Πλούτος», Ιακ. Καμπανέλλη «Αυλή των θαυμάτων», Γ. Χορτάτζη «Κατσούρμπος», Αριστοφάνη «Ειρήνη», Σοφοκλή «Αίας», Σίλλερ «Ληστές», Β. Ανδρεόπουλου «Κρεατομηχανή», Σοφοκλή «Αντιγόνη», Ε. Ίψεν «Αγριόπαπια», Ευριπίδη «Βάκχες», Μ. Κορρέ «Επικίνδυνο παιχνίδι», Γ. Χαραλαμπίδη «Κιλελέρ», Αριστοφάνη «Βάτραχοι», Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», Ν. Ζακόπουλου «Η επιστροφή», Αισχύλου «Πέρσες», Ε. Ίψεν «Βρυκόλακες», Ιακ. Καμπανέλλη «Αόρατος θίασος», Σοφοκλή «Αντιγόνη», Γρ. Ξενόπουλου «Φοιτηταί», Αν. Θωμόπουλου «Αρσενικό - θηλυκό», Αλ. Μπένετ «Η τρέλα του Γεωργίου του Γ΄», Αντ. Μπ. Βαλιέχο «Το πανηγύρι του Αγίου Οβιδίου» , Αριστοφάνη «Νεφέλες», Ουίλλ. Σαίξπηρ «Ο έμπορος της Βενετίας», Αριστοφάνη «Αχαρνείς», Μπ. Μπρεχτ «Αρτούρο Ούι», Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», Ε. Ιονέσκο «Ρινόκερος», Αριστοφάνη «Λυσιστράτη», Δ. Κεχαΐδη «Πανηγύρι», Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου «Μακρυκωσταίοι - Κοντογιώργηδες, Α. Στρίντμπεργκ «Η σονάτα των φαντασμάτων», Αριστοφάνη «Ειρήνη», Ε. Ίψεν «Πέερ Γκυντ», Σοφοκλή «Αντιγόνη», στην Επίδαυρο και περιοδεία στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Αμερική, Βραζιλία, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Γερμανία, Κορέα κ.ά., Ευριπίδη «Ιππόλυτος», Λαρς Φον Τρίερ «Ντόγκβιλ», Α. Δήμου «Η νύχτα των μυστικών», Χ. Κλάιστ «Ο πρίγκηπας του Χόμπουργκ». Θέατρο Λαμίας, Χ. Λέοναρντ «Ντα». Θεσσαλικό θέατρο, Ευριπίδη «Βάκχες»- υποψήφιος για το βραβείο «Κάρολος Κουν» για το 2001. Θέατρο Πάτρας, Ουίλλ. Σαίξπηρ «Άμλετ», Κ. Γκολντόνι «Νύχτα καρναβαλιού». Θ. Διαδρομή, Ευριπίδη «Ορέστης». Θ. Προσκήνιο, Ε. Ίψεν «Νόρα». Φεστιβάλ Αθηνών, Γκαίτε «Ιφιγένεια η Εν Ταύροις», Φ. Ντοστογιέφσκι «Δαιμονισμένοι» Θέατρο Παλλάς,"ΤΟ ΝΗΣΙ" «Το Κλουβί με τις Τρελλές». Θέατρο Τέχνης, Μ. Μπουφίνι «Το δείπνο».Σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε: Τ. Μουζενίδης, Αλ. Σολωμός, Γ. Σεβαστίκογλου, Κ. Μιχαηλίδης, Γ. Μιχαηλίδης, Αν. Βουτσινάς, Ν. Χατζίσκος, Κ. Μπάκας, Δ. Χρονόπουλος, Στ. Φασουλής, Β. Παπαβασιλείου, Μ. Μπούχλης, Λ. Βογιατζής, Μ. Λυμπεροπούλου, Κ. Τσιάνος, Ν. Κοντούρη, Δ. Έξαρχος, Γ. Ρεμούνδος, Ν. Χαραλάμπους, Γ. Χριστοδουλάκης, Σ. Παπαδάκης, Κ. Αποστόλου, Χ. Ούβε Χάουζ, Ρ. Μουζενίδου, Κ. Αντωνιάδου, Γ. Χαραλαμπίδης, Λ. Κωστόπουλος, Αν. Θωμόπουλος, Ν. Διαμαντής, Κ. Δαμάτης, Γ. Ιορδανίδης, Β. Νικολαΐδης, Ασ. Τομπούλη, Π. Σκουρολιάκος, Αντ. Καλογρίδης, Ελ. Παπακωνσταντίνου κ.ά. https://www.dailymotion.com/.../xfdt3i_%CE%B8o%CE%B4%CF%89...

Σταύρος Ξαρχάκος Με καταγωγή από τη Μάνη Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1939 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.
Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε στο Παρίσι και στο Julliard School of Music της Νέας Υόρκης. Έχει γράψει τραγούδια σε περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Ακόμα, έχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα.
Στην αρχή της σταδιοδρομίας του γράφει μουσική κυρίως για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έτσι ξεχώρισε ως συνθέτης κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής. Πρώτη του μεγάλη επιτυχία είναι η μουσική που έγραψε το 1963 για την κινηματογραφική ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Κόκκινα Φανάρια».Έχει βραβευτεί πολλές φορές σε κινηματογραφικά και μουσικά φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τον Μάιο του 1994 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Adelphi της Νέας Υόρκης. Στις αρχές του 1995 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής» (KOEM).
Διατέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων και αργότερα Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Θεμάτων. Επίσης, διατέλεσε βουλευτής Αθηνών αλλά παραιτήθηκε πολύ σύντομα. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 1999 έως το 2004.Ο Σταύρος Ξαρχάκος κατάγεται από τη Μάνη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς.Ο Μάνος Χατζιδάκις κάποτε σε κάποιο ταξίδι τους μαζί στο τόπο καταγωγής του Ξαρχάκου, του είπε: « Αφού κατάγεσαι από εδώ, οι ευθύνες σου στη ζωή είναι πολύ μεγάλες.» . Αυτή η φράση είναι μια πραγματική καλλιτεχνική αντανακλάση στο μοναδικό του έργο.

Τέλι Σαβάλας1922-1994 Γεννήθηκε ως Αριστοτέλης Σαβάλας στο Γκάρντεν Σίτυ της Νέας Υόρκης και ήταν το δεύτερο παιδί από τα πέντε του Νίκου και της Χριστίνας Τσαβαλά, Ελλήνων μεταναστών, με καταγωγή από τη Λακωνία.Ο Αριστοτέλης "Τέλι" Σαβάλας (21 Ιανουαρίου 1922 - 22 Ιανουαρίου 1994) ήταν ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ελληνοαμερικανικής καταγωγής. Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ το 1963 για την ταινία Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ (Birdman of Alcatraz, 1962). Έγινε πολύ γνωστός από την τηλεοπτική σειρά Κότζακ και από την ταινία του Τζέιμς Μποντ On Her Majesty's Secret Service, όπου έπαιξε τον Ernst Stavro Blofeld. Ήταν νονός της Ελληνοαμερικανίδας ηθοποιού Τζένιφερ Άνιστον. Ο Νίκος Σαβάλας διατηρούσε εστιατόριο στη Νέα Υόρκη. Ο Αριστοτέλης ξεκίνησε να δουλεύει, όταν ήταν 8 χρονών ως εφημεριδοπώλης και γυαλιστής παπουτσιών. Όταν μπήκε στο γυμνάσιο μιλούσε μόνο ελληνικά. Αποφοίτησε το 1942.
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να εργάζεται για το υπουργείο Εξωτερικών μεταδίδοντας τη σειρά "Your Voice of America" και μετά για το τηλεοπτικό κανάλι ABC News. Αυτό ήταν και το ξεκίνημά του στον χώρο της ψυχαγωγίας. Η καριέρα του ως ηθοποιού άρχισε αργότερα, μετά τα 35 του.
ιδιότητες τηλεοπτικός ηθοποιός, ηθοποιός ταινιών, τραγουδιστής, τηλεσκηνοθέτης, ηθοποιός, παίκτης πόκερ, συγγραφέας, σκηνοθέτης, καρατερίστας, σεναριογράφος και ηθοποιός θεάτρου Σημαντικά έργα Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ,
Kelly's Heroes,
Κότζακ,
Τζέιμς Μποντ On Her Majesty's Secret Service

Μπίλυ Ζέιν: Ο Μανιάτης που κατέκτησε το Χόλιγουντ..Αν έμενε στην Ελλάδα, το επίθετο του θα ήταν Τζανετάκης. Όμως οι παππούδες του μετανάστευσαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και αμερικανοποίησαν το όνομα σε Ζέιν. Και ο Μπίλυ με ρίζες από την Μάνη και την Χίο (από την μητέρα του), κατάφερε να καθιερωθεί στην αρένα της κινηματογραφικής βιομηχανίας με το σπαθί του και την φυσική του ομορφιά.Με καταγωγή από τα κόκκινα λουρια Λακωνίας .Η πιο γνωστή ταινία στην οποία εμφανίστηκε είναι ο Τιτανικός αλλά έχει κάνει και καριέρα στην τηλεόραση σε σήριαλ όπως το Twin Peaks αλλά και την μεταφορά της Κλεοπάτρας στην μικρή οθόνη, όπου έκανε τον Μάρκο Αντόνιο.Γεννήθηκε το 1966 (γενέθλια 24 Φεβ 1966) στο Σικάγο και αγάπησε την ηθοποιία από νεαρή ηλικία καθώς και οι δύο γονείς του, την είχαν σαν χόμπι.
Η πρώτη του εμφάνιση την δεκαετία του 1980 ήταν στο φιλμ Back to the Future.Ο Ζέιν έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα.Μιλάει ελληνικά, αγαπά το χωριό του στη Λακωνία, θέλει να βοηθήσει τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν γνωστά στην Αμερική - κυρίως το λάδι - και να έρθει να παντρευτεί στην πατρίδα των παππούδων του.

Σαντάλ Κοντούρη
 
Πρόκειται για την ομογενή ηθοποιό Σαντάλ Κοντούρη, γεννημένη στη Μάνη, που έχει μια πολύχρονη και ιδιαίτερα πετυχημένη καριέρα στον αυστραλιανό κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο.   Από την πρώτη κιόλας στιγμή που στρέφει κανείς το βλέμμα του προς την ηθοποιό Σαντάλ Κουντούρη (Chantal Contouri), αντιλαμβάνεται αμέσως τους λόγους για τους οποίους η τελευταία ήταν και παραμένει η πρώτη και μοναδική ελληνίδα μετανάστης που μάγεψε με το ταλέντο και την ομορφιά της μια ολόκληρη αγγλοσαξωνική Αυστραλία.Λαμπερή, εξαιρετικά ευγενής, μετρημένη, με μια βαθιά και επιβλητική φωνή και ένα αφοπλιστικό χαμόγελο που θα μάγευε και τον πιο αυστηρό κριτή, η γυναίκα που το 1979 έκανε όλους τους ομογενείς υπερήφανους κερδίζοντας το τηλεοπτικό βραβείο Logie για τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά «The Sullivans», συμφώνησε, ύστερα από πολλές προσπάθειες, να με συναντήσει, αφού, όπως παραδέχτηκε, δεν της αρέσει να «φλυαρεί» Γεννημένη στις 8 Απριλίου 1950 στο μικρό χωριό Άγιος Γεώργιος στη Νεάπολη Βοϊών Λακωνίας, η Σαντάλο ή Σανταλίτσα, ήταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά της 13χρονης Φωτεινής και του 18χρονου Κωνσταντίνου Κουντούρη από τα Βάτικα Λακωνίας. Ευφυής και προσηλωμένη, η Σαντάλ ξεκινώντας το σχολείο μαθαίνει πολύ γρήγορα να μιλά και να γράφει Αγγλικά. Οι περήφανοι γονείς της την στέλνουν συχνά σε σπίτια, εργοστάσια και νοσοκομεία για να βοηθήσει φίλους και συγγενείς με μεταφράσεις προσφέροντας έτσι σημαντικό έργο μέσα στην ελληνική παροικία. Η πανέμορφη και ευγενική κοπέλα, μετρημένη και υπάκουη, δεν αργεί να γίνει το αγαπημένο παιδί όλων και εύκολα κερδίζει τον τίτλο του «καλού κοριτσιού» όπως προβλεπόταν από το άγραφο πρωτόκολλο των Ελλήνων μεταναστών της εποχής.Η ταλαντούχα ηθοποιός συνέχισε την καριέρα της εντός και εκτός αυστραλιανών συνόρων, εμφανίστηκε στην πολυβραβευμένη αμερικανική τηλεοπτική σειρά General Hospital (1988) ενώ πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους «Unfinished Thoughts», για το οποίο απέσπασε Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας (Sassa). Εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων, στο οικογενειακό δράμα «Storm Boy», με τον Geoffrey Rush, και μόλις πρόσφατα συμμετείχε στην ταινία του ομογενή σκηνοθέτη Αντώνη Μάρα, «Ξενοδοχείο Mumbai». «Έζησα μια υπέροχη ζωή και η διαδρομή για να φτάσω στο σήμερα σίγουρα άξιζε τον κόπο» καταλήγει η ομογενής ηθοποιός.

«ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΗΘΟΠΟΙΟΣ»

«Έλεγα ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός από επτά χρόνων και τότε ήταν χαριτωμένο, όμως στα 15 έπαψε να είναι. Ένιωσα σαν εκείνη την γυναίκα στην ταινία "Ζορμπάς". Πίστευα ότι όλοι με λιθοβολούσαν επειδή είχα το θάρρος να ονειρεύομαι».

ΕΛΕΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ..Η Έλενα Ναθαναήλ ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.Σε μία τηλεοπτική συνέντευξή της στις 9 Φεβρουαρίου του 2004 στον Γρηγόρη Αρναούτογλου ("Όμορφος κόσμος το πρωί") δήλωσε ότι είχε καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, ενώ από την πλευρά της μητέρας της είχε καταγωγή από τη Μάνη.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ..Στις 28 Νοεμβρίου του 1928 γεννιέται στην Οδό Πάτμου στην Αθήνα, ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης , δεύτερο παιδί της Ελένης και του Βάσια Αλεξανδράκη. Κατάγονται από τη Σπάρτη. Η Ελένη Γερασίμου, το γένος Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, θα γνωρίσει τον Βάσια στις καλοκαιρινές του διακοπές, θα ερωτευτούν και αφού εκείνος ολοκληρώσει τις σπουδές στο Νομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παντρευτούν.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΣΣΗΣ..Ο Κυριάκος Κάσσης γεννήθηκε στο Πάλυρο της Μάνης το 1946, σε μια εποχή όπου οι μνήμες του χρόνου ήταν ανέγγιχτες για πολλούς αιώνες, τότε που οι ψυχές, τα πνεύματα, η ζωή, η κοινωνία ήταν αδιατάρακτες στην περιοχή της Παραταινάριας Μάνης. Το ίδιο και η αίσθηση της ζωής και η γνώση της αρχαίας εμπειρίας. είναι μια πολυδιάστατη προσωπικότητα που έχει ασχοληθεί και ξεχωρίσει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, όπως ποίηση, ζωγραφική, ιστορία, δοκίμια, δίνοντας μεγάλη ώθηση στους τομείς που μελέτησε. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών σπουδών και στη Σχολή του Σταυράκου, τη τέχνη του κινηματογράφου και των κινηματογραφιστών. Ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση από το 1968 ως το 1974. Αναζωπύρωσε την μελέτη του λαϊκού μας πολιτισμού, δίνοντάς του εύρος και βάθος. Έκανε μεγάλες τομές και ανατροπές στην Αρχαία και Νέα Ελληνική Ιστορία και του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου. Έχει ταξιδέψει προσκεκλημένος για διαλέξεις σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γερμανία, Γαλλία, Ινδία, Αυστραλία, Κωνσταντινούπολη, Σόφια, Βουκουρέστι κ.λ.π.

ΧΡΥΣΣΑ ΒΑΡΔΕΑ..Χρύσα (γλύπτρια) Η Χρύσα Βαρδέα (31 Δεκεμβρίου 1933 - 23 Δεκεμβρίου 2013), γνωστότερη απλά με το καλλιτεχνικό προσωνύμιο Χρύσα (ή Chryssa) ήταν διεθνούς φήμης Ελληνοαμερικανίδα γλύπτρια και ζωγράφος. Έργα της βρίσκονται σε διάφορα μουσεία, πινακοθήκες και συλλογές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν γνωστή για την χρήση υλικών όπως το αλουμίνιο, ο γύψος αλλά και τα φώτα νέον.Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1933 στην περιοχή του Ζωγράφου. Η οικογένειά της, αν και καταγόταν από την γνωστή μανιάτικη οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων, ήταν φτωχή, ενώ ο πατέρας της είχε πεθάνει πριν τον γνωρίσει. Αρχικά σπούδασε κοινωνική πρόνοια στην Αθήνα. Κάποιος Έλληνας κριτικός πείθει την οικογένειά της να την στείλουν στο Παρίσι. Το 1953 πηγαίνει στο Παρίσι, όπου και σπουδάζει στην Ακαδημία Γκραντ Σωμιέρ για ένα χρόνο. Το 1954 αναχωρεί για την Αμερική και συνεχίζει τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας για άλλο ένα χρόνο. Από το 1957, εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη, οπού και δημιουργεί το εργαστήριό της. Εκεί θα επηρεαστεί από την Times Square και τα φώτα της. Η περιοχή αυτή θα γίνει πηγή έμπνευσης για αυτήν[1]. Το 1992 επέστρεψε για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά από τριάντα πέντε χρόνια, δημιουργώντας ένα εργαστήριο στον Νέο Κόσμο, αλλά μετά επέστρεψε ξανά στην Αμερική.
Απεβίωσε στην Αθήνα, στις 23 Δεκεμβρίου του 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Ο Γιάννης Πουλόπουλος (γέννηση 29 Ιουνίου 1943 Μάνη) είναι Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός.Ο Γιάννης Πουλόπουλος γεννήθηκε στις 29-06-1945 στην Καρδαμύλη της Μάνης. Οι γονείς του, Μεσσηνιακής καταγωγής,

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε