Τα υπέροχα φαγητά της Μάνης.

Η συνταγή για τα παραδοσιακά Μανιάτικα Λαλάγγια
Τα λαλάγγια ή τηγανίτες όπως τα έλεγαν στη Μάνη, αποτελούσαν εθνική παράδοση για την περιοχή και δεν έλειπαν από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών.
Την παραμονή, όλες οι νοικοκυρές άφηναν κάθε άλλη ασχολία και έδιναν προτεραιότητα στην παρασκευή των τηγανίδων. Οι ποσότητες ήταν μεγάλες, διότι οι οικογένειες είχαν πολλά μέλη και διότι έπρεπε να φιλέψουν όσους ήταν ανήμποροι να τις παρασκευάσουν καθώς και αυτούς που πενθούσαν. Ειδικότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων, έδιναν μεγαλύτερη σημασία στην ετοιμασία τους. Γέμιζαν ολόκληρα καλάθια με αυτές πλασμένες όχι μόνο με το κλασσικό σχήμα, αλλά και με Χριστουγεννιάτικα θέματα, όπως αστεράκια, σταυρούς κ.λ.π. Η πρώτη και μεγαλύτερη τηγανίδα ήταν του Χριστού. Σήμερα σε αρκετά σπίτια διατηρείται η παράδοση των λαλαγγιών, αλλά και οι κατά τόπους Σύλλογοι κατά την διάρκεια των εκδηλώσεών τους ξαφνιάζουν ευχάριστα τους επισκέπτες τους προσφέροντας τηγανίδες.
Για την παρασκευή τους, θα χρειαστούμε:
1 κιλό αλεύρι,
3/4 της κούπας λάδι,
1 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι κανέλα,
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο,
4 κουταλιές σουσάμι,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 100 γρ. προζύμι από τον φούρνο,
2-3 κούπες χλιαρό νερό,
λάδι για το τηγάνισμα.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη μαζί με το λάδι και το τρίβουμε με τις παλάμες μας να υγρανθεί ομοιόμορφα. (Για μεγαλύτερη επιτυχία αυτή την διαδικασία την κάνουμε αρκετές ώρες πριν το ζύμωμα, κοσκινίζοντας μάλιστα το λαδωμένο με ζεστό λάδι αλεύρι).
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε σιγά - σιγά το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μια ζύμη μέτρια, λαδώνοντας συχνά τα χέρια μας. Σκεπάζουμε το ζυμάρι μέχρι να φουσκώσει. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει προζύμι θα αργήσει περισσότερο να φουσκώσει.
Τέλος πλάθουμε το ζυμάρι λεπτά και μακριά κορδόνια και αρχίζουμε να τα ψήνουμε ρίχνοντας τα διπλωμένα στα τέσσερα σε βαθύ σκεύος με καυτό λαδί, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν και τα φυλάμε για αρκετές μέρες. Συνοδεύονται θαυμάσια με τυρί.ΠΗΓΗ/https://www.petritis.gr/maniatika-lalaggia/
ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

Χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια , αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, φλούδα από πορτοκάλι και θρούμπι. Λευκό κρασί και σκόρδο, προαιρετικά.
ΔΙΠΛΕΣ ΜΑΝΗΣ
Υλικά:
- 6 αυγά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
- μισό κουταλάκι αλάτι
- 3 κουταλιές ζάχαρη
- 3 κουταλιές λάδι
- 3 κουταλιές ούζο ή 2 βανίλιες
- καρύδι τριμμένο και κανέλα
- λάδι για τηγάνισμα
Σιρόπι:
- 1 κιλό μέλι,
- μισό ποτήρι νερό (να βράσουν 2′)
Διαδικασία:
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Κτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και φτιάχνουμε χτυπώντας τ' ασπράδια μαρέγκα.
Ενώνουμε τα δύο μίγματα και προσθέτουμε το ούζο, το λάδι, τη βανίλια και το αλάτι.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά- σιγά το αλεύρι (όσο πάρει) ανακατεύοντας με το χέρι.
Προσοχή, διότι αυτή η ζύμη σφίγγει πολύ εύκολα. Ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια και ετοιμάζουμε ένα ζυμάρι ελαφρώς σκληρό, το οποίο αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο με βρεγμένη πετσέτα για μισή ώρα περίπου.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε φύλλα πολύ λεπτά με τη βέργα ή το ειδικό μηχάνημα. Κόβουμε με ροδάκι ή μαχαίρι τα φύλλα σε διάφορα σχήματα, λωρίδες ή τετράγωνα και τα ψήνουμε σε βαθύ σκεύος με άφθονο καυτό λάδι διπλώνοντάς τα με δυο πιρούνια (ψήνονται πολύ γρήγορα).
Τις βγάζουμε σε ταψί στρωμένο με άφθονο απορροφητικό χαρτί. Βουτάμε μια - μια στο ζεστό σιρόπι και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.
Στη συνέχεια τις αραδιάζουμε σε πιατέλες ρίχνοντας επάνω τριμμένο καρύδι και κανέλα.
Συνταγή: https://maniatika.wordpress.com/


ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΑ
Υλικά
ένα
γουρουνόπουλο 50-55 κιλά
1/2
κιλό αλάτι χοντρό
μία
χούφτα ρίγανη
Παίρνω
το γουρουνόπουλο από το χασάπη, το περνάμε στη σούβλα και ρίχνουμε αλάτι και
μια χουφτίτσα ρίγανη στην κοιλιά.
Ράβουμε
την κοιλιά και σκεπάζουμε το χοιρινό με ένα καθαρό σεντόνι.
Κατά
τη μία τη νύχτα το βάζουμε απάνω στην ψησταριά.
Ανάβουμε τη φωτιά με ξύλα και λίγο
κάρβουνο από μακριά. Ψήνεται για 9 με 10 ώρες.
πρέπει να είναι δυνατή αλλά από μακριά και στο
πλάι.
ΚΑΓΙΑΝΑΣ
Υλικά

- 4-5 αυγά
- 2 ώριμες ντομάτες
- 1 κρεμμύδι
- 1 πράσινη πιπεριά & 1 καυτερή πιπεριά
- 200 γρ σκληρή φέτα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεκοστριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Περάστε την ντομάτα από τον χοντρό τρίφτη και ψιλοκόψτε την πιπεριά και το κρεμμύδι. Βάλτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξτε σωτάρετε για 3-5 το κρεμμύδι και την πιπεριά στο ελαιόλαδο. Ρίξτε και όση καυτερή πιπεριά θέλετε, ανάλογα την ένταση που επιθυμείτε. Ρίξτε τη ντομάτα και αφήστε για περίπου 10′ μέχρι να πιει τα υγρά της.
2. Μέχρι να μαγειρευτεί η ντομάτα, σπάστε σε ένα μπολ τα αυγά και χτυπήστε τα ελαφρά με ένα πηρούνι. Αλατοπιπερώστε με προσοχή υπολογίζοντας την αλμύρα της φέτας. Χαμηλώστε τελίως τη φωτιά και ρίξτε τα αυγά στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίζουν να πήζουν, σπάστε τη φέτα με τα χέρια μέσα στο τηγάνι και ρίξτε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
3. Σβήστε τη φωτιά, κατεβάστε και σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε στην άκρη για 5 λεπτά.
4. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με φρέσκια ρίγανη και συνοδεύστε με πατάτες τηγανητές ΠΗΓΗ /https://www.madameginger.com/syntages/syntages-mageirikis/orektika/%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%AC%CE%BC%CE%B5/
ΤΣΟΥΧΤΗ: ΧΟΝΤΡΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΑΥΓΟ
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
1 πακέτο μακαρόνια με τρύπα
100 gr τριμμένη ξερή μυζήθρα
4 αυγά

Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο φρέσκο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράσε τα ζυμαρικά. Μέσα σε ένα τηγάνι ρίξε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και τηγάνισε τα αυγά όσο χρειάζεται ώστε να μείνουν μελάτα. Τοποθέτησέ τα σε ένα πιάτο και μέσα στο ίδιο τηγάνι καβούρδισε τη μυζήθρα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά και ανακάτεψε καλά. Σέρβιρε τα ζυμαρικά τοποθετώντας πάνω τους τα αυγά. Πασπάλισε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο θαλασσινό αλάτι και απόλαυσε ένα γνήσιο πιάτο της φτωχικής ελληνικής κουζίνας, συγκινητικό στην απλότητά του